Przepis na Pasztet

Składniki potrzebne do przepisu: Pasztet

  • wątróbka 40 dag
  • cielęcina 50 dag
  • wieprzowina 50 dag
  • słonina 10 dag
  • cebula 2 sztuki
  • grzyby suszone 7 dag
  • >liście laurowe 2 sztuki
  • >pieprzu (ziarenka) 5 sztuk
  • >bułki (czerstwe) 2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 20min.
    Czas przygotowania: 80 min.
    Czas gotowania: 60 min.
    Czas pieczenia: 60 min.

     

    jak przyrządzić Pasztet ?

    Cielęcinę i wieprzowinę pokroić w kawałki i włożyć do rondla wraz z cebulą oraz suszonymi grzybami. Dodać szklankę wody, gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać słoninę i jeszcze gotować 30 minut z listkami laurowymi, pieprzem.

    Wątróbkę zalać wywarem z duszonego mięsa i dusić około 15 minut.

    Do duszonego mięsa włożyć wątróbkę, bułki pokrojone w kostkę i dusić jeszcze przez 15 minut, dodać resztę przypraw.

    Po rozgotowaniu się tej masy, gdy przestygnie, zmielić dwukrotnie.

    Do masy dodać jajka, wymieszać, doprawić do smaku.

    Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej masę, powierzchnię wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika.

    Piec około 1 godzinę. W temperaturze 180.

    Upieczony pasztet ostudzić, zupełnie zimny wyciągnąć z formy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556