Przepis na Pieczonka z Ziemniaków,czyli tzw „Prażona”

Składniki potrzebne do przepisu: Pieczonka z Ziemniaków,czyli tzw „Prażona”

  • ziemniaki duże 12-15 sztuk
  • >wędzony boczek ok 0,5 kg
  • kiełbasa ok 0,5 kg
  • >liście kapusty do wyłożenia dna brytfanki i na sam wierzch
  • cebula 6 sztuk
  • marchewka duża 2 sztuki
  • >buraki duże 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania brytfanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Pieczonka z Ziemniaków,czyli tzw „Prażona” ?

    1.Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie prążki.Boczek i kiełbasę również kroimy.

    Układamy każdy ze składników na osobnym talerzu(to znacznie ułatwi nam pracę).

    2.Brytfankę smarujemy olejem,wyścielamy liśćmi kapusty i układamy ściśle warstwami na przemian: boczek,cebulę,kiełbasę,ziemniaki(te należy za każdym razem posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem),marchewkę z burakami (te nie stanowią warstwy jako tako a jedynie dodatek dlatego wystarczy je luźno rozrzucić) itd,tak by na samej górze znalazły się ziemniaki.Całość przykryć liśćmi kapusty.

    3.Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ok 1,5 godziny.

    (lub krócej jeżeli robimy z mniejszej ilości składników i nie mamy zapełnionej całej wysokości brytfanki)

    Podawać z kefirem lub maślanką.

    Smacznego!!!!!

    Z podanych proporcji wychodzi duża brytfanka wypełniona po same brzegi.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556