Składniki potrzebne do przepisu: Pieczonka z Ziemniaków,czyli tzw „Prażona”
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Pieczonka z Ziemniaków,czyli tzw „Prażona” ?
1.Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie prążki.Boczek i kiełbasę również kroimy.
Układamy każdy ze składników na osobnym talerzu(to znacznie ułatwi nam pracę).
2.Brytfankę smarujemy olejem,wyścielamy liśćmi kapusty i układamy ściśle warstwami na przemian: boczek,cebulę,kiełbasę,ziemniaki(te należy za każdym razem posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem),marchewkę z burakami (te nie stanowią warstwy jako tako a jedynie dodatek dlatego wystarczy je luźno rozrzucić) itd,tak by na samej górze znalazły się ziemniaki.Całość przykryć liśćmi kapusty.
3.Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ok 1,5 godziny.
(lub krócej jeżeli robimy z mniejszej ilości składników i nie mamy zapełnionej całej wysokości brytfanki)
Podawać z kefirem lub maślanką.
Smacznego!!!!!
Z podanych proporcji wychodzi duża brytfanka wypełniona po same brzegi.