Składniki potrzebne do przepisu: Vinaigrette z jajami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Vinaigrette z jajami ?
Ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie. Ugotować na twardo 4 jaja, pomidory umyte i sparzone obrać ze skórek, drobno posiekać szczypiorek i koperek.
Obrane ziemniaki, jaja i pomidory, pokrajane w plastry, ułożyć w rondlu lub naczyniu ogniotrwałym, uprzednio posmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką.
Na dno naczynia ułożyć warstwę z połowy ilości ziemniaków, oprószyć solą, ułożyć warstwę plasterków jaj, a następnie pomidorów, znów oprószyć solą i posypać częścią posiekanej zieleniny.
Jako ostatnią układa się warstwę plasterków pozostałych ziemniaków.
Do śmietany wbić 2 jaja, dodać soli do smaku i posiekaną zieleniną, starannie rozmieszać, zalać powierzchnię zawartości rondla i wstawić do piekarnika na 45 min.
Po upływie ok. 10 min. od wyjęcia potrawy z piekarnika oddzielić ją nożem od ścianki naczynia i przełożyć na okrągły półmisek, odwracając dnem do góry.