Przepis na Vinaigrette z jajami

Składniki potrzebne do przepisu: Vinaigrette z jajami

  • ziemniaki 1 kg
  • pomidory 30 dag
  • masło 1 łyżka
  • jajka 6 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • śmietana 1/2 szkl
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Vinaigrette z jajami ?

    Ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie. Ugotować na twardo 4 jaja, pomidory umyte i sparzone obrać ze skórek, drobno posiekać szczypiorek i koperek.

    Obrane ziemniaki, jaja i pomidory, pokrajane w plastry, ułożyć w rondlu lub naczyniu ogniotrwałym, uprzednio posmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką.

    Na dno naczynia ułożyć warstwę z połowy ilości ziemniaków, oprószyć solą, ułożyć warstwę plasterków jaj, a następnie pomidorów, znów oprószyć solą i posypać częścią posiekanej zieleniny.

    Jako ostatnią układa się warstwę plasterków pozostałych ziemniaków.

    Do śmietany wbić 2 jaja, dodać soli do smaku i posiekaną zieleniną, starannie rozmieszać, zalać powierzchnię zawartości rondla i wstawić do piekarnika na 45 min.

    Po upływie ok. 10 min. od wyjęcia potrawy z piekarnika oddzielić ją nożem od ścianki naczynia i przełożyć na okrągły półmisek, odwracając dnem do góry.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556