Składniki potrzebne do przepisu: Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa ?
Wybieramy mięso nieścięgniste pół na pół chude i tłuste. Mięso pokroić w drobną kostkę, usuwając błony. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, saletrę oraz rozdrobnione przyprawy – bez czosnku, mieszamy, wyrabiamy i pozostawiamy rozłożone cienką uklepaną warstwą w temp. Ok. 15 stopni c. Na całą dobę. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista. Masą taką napełniamy ściśle przez maszynkę do kiełbas i kiszek przygotowane wcześniej wyczyszczone jelita lub sztuczne kiełbaśnice, układając kiełbasę w kształt wianków. Aby usunąć z nich powietrze, należy je ponakłuwać i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, a potem już wędzimy. Wędzić możemy trzema sposobami 1. W zimnym, rzadkim dymie przez 3 – 5 godzin. 2. W ciepłym, gęstym dymie przez 90 minut, 3. W gorącym dymie w temp. Ok. 85 stopni c w ciągu 45 min. Do 1 godziny – ( w takiej temp. Uzyskujemy kiełbasę pieczoną) po uwędzeniu lub upieczeniu kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut.