Przepis na Zimny deser

Składniki potrzebne do przepisu: Zimny deser

  • herbatniki 2 opakowania
  • masło 1 kostka
  • cukier puder 1 łyżka
  • orzechy laskowe mielone 10 dag
  • budyń czekoladowy 2 opakowania
  • mleko 1 litr
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
  • śmietana kremówka 1 opakowanie
  • cukier puder 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Zimny deser ?

    Herbatniki drobno pokruszyć, ja zrobiłam to za pomocą wałka. Zmielić orzechy laskowe i wymieszać z herbatnikami, dodać cukier puder i masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na duże, najlepiej przezroczyste naczynie np. Żaroodporne.

    Z mleka odlać 1/2 szkl mleka i w nim rozpuścić czekoladę. Mleko zagotować z budyniem, pod koniec dodając rozpuszczoną czekoladę. Kiedy budyń wystygnie wylać go na herbatniki.

    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

    W tym czasie ubić śmietanę dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać a następnie wylać na budyń.

    Wstawić do lodówki do czasu, aż śmietana stężeje.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556