Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia: 60-70 minut Forma: 24-26 cm
Składniki:
Na spód:
- 300 g herbatników
 - 150 g masła
 - 2 łyżki kakao
 
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
 - 250 g masła (miękkiego)
 - 200 g cukru
 - 1 budyń waniliowy
 - 5 jajek
 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 - 100 g rodzynek
 
Na kruszonkę:
- 200 g mąki
 - 100 g masła
 - 100 g cukru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
Przygotowanie:
- Spód:
- Herbatniki rozdrabniamy na proszek
 - Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami i kakao
 - Wykładamy na dno formy i dociskamy
 - Wstawiamy do lodówki
 
 - Masa serowa:
- Ser miksujemy z miękkim masłem
 - Dodajemy cukier i budyń
 - Wbijamy pojedynczo jajka, cały czas miksując
 - Dodajemy ekstrakt waniliowy
 - Na końcu wsypujemy rodzynki
 
 - Kruszonka:
- Łączymy wszystkie składniki
 - Zagniatamy do uzyskania kruszonki
 
 - Składanie:
- Na schłodzony spód wylewamy masę serową
 - Na wierzchu równomiernie rozkładamy kruszonkę
 
 
Pieczenie:
- Piekarnik nagrzewamy do 175°C
 - Pieczemy 60-70 minut
 - Studzimy przy uchylonych drzwiczkach
 
Wskazówki:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową
 - Ser musi być dobrze zmielony
 - Rodzynki można namoczyć w rumie
 - Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia
 
Podawanie:
- Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień
 - Można udekorować świeżymi owocami
 - Podawać z kawą lub herbatą
 - Przechowywać w lodówce do 5 dni