Kremowa kasza manna z jogurtem – zdrowe śniadanie na ciepło

Czas przygotowania: 15 minut Porcja: 2 porcje

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli

Do dekoracji (do wyboru):

  • Świeże owoce (maliny, borówki, truskawki)
  • Orzechy lub migdały
  • Cynamon
  • Kakao

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Zmniejszamy ogień i powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas energicznie mieszając.
  3. Gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut, stale mieszając, aż kasza zgęstnieje.
  4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy do miseczek i studzimy przez kilka minut.
  6. Na lekko przestudzoną kaszę nakładamy porcję jogurtu naturalnego.

Wskazówki:

  • Im dłużej mieszasz kaszę, tym będzie bardziej kremowa
  • Możesz dodać więcej lub mniej mleka, regulując gęstość
  • Jogurt dodawaj do przestudzonej kaszy, by się nie rozwarstwił
  • Kaszę możesz przygotować również na wodzie

Podawanie:

  • Podawaj z ulubionymi dodatkami
  • Możesz posypać cynamonem lub kakao
  • Świetnie smakuje z świeżymi owocami
  • Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno

Wartości odżywcze: Kasza manna z jogurtem to źródło:

  • Białka
  • Węglowodanów złożonych
  • Wapnia
  • Witamin z grupy B
0/5 (0 Reviews)