Jak przygotować Kluski z sera i manny – kładzione?

Przepis: Kluski z sera i manny – kładzione

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przygotowaćKluski z sera i manny – kładzione ?

Mannę zalać letnim mlekiem i zostawić na 30 min. Dla napęcznienia. Ser, w miarę wilgotny, przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Masło utrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku, sól i w dalszym ciągu ucierać na pulchną masę. Do utartych żółtek dodać ser, namoczoną mannę i posiekaną natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę utrwaloną 1 łyżeczką cukru, lekko wymieszać z masę. Za pomocą łyżki formować kładzione kluski i wrzucać je do wrzącej, posolonej wody. Zawartość rondla zamieszać, przykryć do zagotowania i gotować 5 minut od momentu zawrzenia. Ugotowane kluski odcedzić i odsączyć z wody. Podawać z sosem pomidorowym i surówką lub pokraszone masłem, ze zrumienioną tartą bułką i z surówką.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556