Przepis: Kulebiak z kapustą i pieczarkami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Kulebiak z kapustą i pieczarkami?
Drożdże rozkruszyć i zalać połową ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, drożdże, masło, mleko, jajko i łyżeczkę soli zagnieść. Przykryć lnianą serwetą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części i rozwałkować 2 prostokąty.
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, umyć, posiekać i zrumienić na 1 łyżce masła. Dać do kapusty i dusić kilka minut. Odstawić i dodać ugotowany ryż, ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka, przyprawić solą, pieprzem i ostudzić.
Nadzienie nakładać na placki wzdłuż dłuższego boku, składać i zlepiać boki. Kulebiaki kłaść na wytłuszczonej blasze i smarować żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody, powykłuwać widelcem i piec 30 minut w 180 stopniach.