Przepis: Leczo z fasolką szparagową
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Leczo z fasolką szparagową?
Z kiełbasek zdjąć osłonki i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cukinię cienko obrać ze skórki i pokroić w kostkę (jeśli są wyrośnięte to wydrążyć środki nasienne). Fasolkę i paprykę opłukać – pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Jeśli mamy chudą kiełbaskę, to dodajemy oliwy do smażenia. Kiełbaskę z cebulką krótko przesmażyć i przełożyć do większego garnka. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i też krótko przesmażyć fasolkę z pieczarkami. Dodać do kiełbaski, a na koniec podsmażyć paprykę i przełożyć do pozostałych składników. Posolić łyżką soli wymieszać wszystkie składniki z połową cukinii. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Potem dodać resztę cukinii i gotować do zeszklenia się jej (tak żeby nie rozgotowała się). Dodać do smaku ketchup, koncentrat, majeranek, sól, pieprz i cukier. Doprawione leczo gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Im częściej jest odgrzewane tym coraz lepsze w smaku.