Przepis: Ryż z warzywami smażony
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas smażenia: 15 min.
Jak przyrządzić Ryż z warzywami smażony?
Ryż ugotować w osolonej wodzie (na półtwardo). Przelać zimną wodą i osączyć. Brokuł i papryki umyć, brokuł podzielić na różyczki a papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w talarki. W głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy, dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy się delikatnie podsmaży dodać paprykę, cebulę i różyczki brokuła, smażyć kilka minut na dość dużym ogniu często mieszając, następnie dodać ryż i smażyć razem ok 10 minut. Jajka rozbełtać widelcem. Ryż delikatnie usunąć na bok patelni, a na miejsce po nim wlać masę jajeczną, smażyć je aż się lekko zetną, a następnie wymieszać z ryżem. Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, solą i pieprzem. Dymkę oczyścić i drobno posiekać. Ryż przełożyć do miseczek i posypać posiekaną dymką.