Przepis: Watróbka drobiowa w sosie piwnym
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Watróbka drobiowa w sosie piwnym?
Wątróbkę drobiową, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokrojoną w krążki lub półkrążki zalać wodą, dodać 1 łyżkę margaryny roślinnej, 1 łyżeczkę cukru, kilka kropel octu.
Gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.
8 dag margaryny roślinnej rozgrzać na patelni i krótko obsmażyć wątróbkę, posolić i popieprzyć.
Wątróbkę i cebulki wyłożyć na talerz i przykryć. pozostały po smażeniu tłuszcz połączyć z 1 szklanką piwa i podgrzewać 10 minut.
Zdjąć z ognia, dodać kubek śmietany i dobrze wymieszać.
Sosem polać wątróbkę.
Można podawać na zielonej sałacie z bułeczką, ryżem lub ziemniaczkami.