Przepis: Zapiekanka mięsna
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 35 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka mięsna?
Mięso (wołowe lub baranie) przepuścić przez maszynkę, po czym przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Z przesianej mąki i wody wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i rozwałkować na plastry grubości 1 cm. Utarty ser, jajko oraz mielony pieprz dobrze wymieszać i też podzielić na 2 części. Wcześniej ugotowany makaron podzielić na 3 części. Na wysmarowanej masłem brytfannie ułożyć kolejno: plaster ciasta, część makaronu, połowę masy serowej, drugą część makaronu, masę mięsną, trzecią część makaronu i pozostałą część masy serowej. Wszystko to nakryć plastrem ciasta i posmarować masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 230 c. Zapiekankę przed podaniem podzielić na porcje.