Przepis na Bułeczki z mięsem

Bułeczki z mięsem

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 25min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 25 min.

Jak przyrządzić Bułeczki z mięsem?

Mięso ugotować w bulionie warzywnym. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, zeszklić na oleju. Mięso zmielić, dodać cebulę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać.

Mleko podgrzać, żeby było letnie, dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki. Gdy rozczyn wyrośnie dodać do mąki oraz jajko, żółtka, masło roztopione. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie cienko rozwałkować ciasto, wykrawać szklaneczką kółka, nałożyć farsz mięsny zlepić bułeczki, uformować.

Ułożyć w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia.

Jajko roztrzepać widelcem, posmarować bułeczki, posypać makiem.

Piec w temperaturze 200 stopni ok 25 minut.

Podawać z barszczem czerwonym.