Kurczak, Pierś, Mięso Ze Skórą, Smażony W Panierce – ile ma kalorii (kcal) wartości odżywcze

Kurczak jest popularnym składnikiem wielu potraw na całym świecie. W naszym artykule omówimy wartości odżywcze kurczaka, zarówno w wersji pieczonej, jak i smażonej w panierce.

Wartości odżywcze kurczaka pieczonego

Kurczak pieczony to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, fosfor i cynk. Poniżej przedstawiamy szczegółową tabelę zawierającą informacje na temat kaloryczności oraz składników odżywczych kurczaka pieczonego (na 100g):

Składnik Wartość
Kalorie 165 kcal
Białko 25.2 g
Tłuszcz 6.3 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
Cukry 0 g
Sód 64 mg
Żelazo 0.9 mg
Witamina A 7 µg
Witamina C 0 mg
Wapń 13 mg
Potas 189 mg

Kurczak pieczony jest niskokalorycznym i pożywnym daniem, które można śmiało spożywać w ramach zrównoważonej diety.

Wartości odżywcze kurczaka smażonego w panierce

Kurczak smażony w panierce, choć smaczny, może być bardziej kaloryczny ze względu na dodatkową ilość tłuszczu w panierce. Poniżej przedstawiamy informacje na temat wartości odżywczych kurczaka smażonego w panierce (na 100g):

Składnik Wartość
Kalorie 260 kcal
Białko 18.6 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 4.9 g
Błonnik 0.3 g
Cukry 0.5 g
Sód 348 mg
Żelazo 1.4 mg
Witamina A 30 µg
Witamina C 1.8 mg
Wapń 28 mg
Potas 170 mg

Smażenie kurczaka w panierce zwiększa kaloryczność oraz zawartość tłuszczu i sodu w potrawie. Zaleca się spożywanie go z umiarem w ramach zbilansowanej diety.

Porównanie

Powyższe dane pokazują, że kurczak pieczony jest zdrowszą opcją niż kurczak smażony w panierce, jeśli chodzi o kaloryczność i zawartość tłuszczu. Dzięki temu, kurczak pieczony może być lepszym wyborem dla osób dbających o swoje zdrowie i wagę ciała.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553