Łyżka majonezu Lekkiego dostarcza 280 kcal (kalorii) oraz zawiera 0,6 g białka, 27,0 g tłuszczu, 9,0 g węglowodanów i 0,0 g błonnika.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość energetyczna | 280 kcal |
---|---|
Białko | 0,6 g |
Tłuszcz | 27,0 g |
Węglowodany | 9,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Wartość odżywcza 1 łyżki (15g) majonezu lekkiego:
Wartości podstawowe:
- Kalorie: 45 kcal
- Tłuszcze: 4,5 g
- Węglowodany: 0,8 g
- Białko: 0,2 g
Szczegółowy skład tłuszczów:
- Tłuszcze nasycone: 0,7 g
- Tłuszcze jednonienasycone: 1,1 g
- Tłuszcze wielonienasycone: 2,7 g
- Kwasy tłuszczowe trans: 0 g
Wartości dodatkowe:
- Cholesterol: 3 mg
- Sód: 125 mg
- Potas: 3 mg
- Błonnik: 0 g
- Cukry: 0,5 g
Porównanie z majonezem tradycyjnym:
- Majonez lekki zawiera o około 50% mniej kalorii
- Zawartość tłuszczu jest zredukowana o 60%
- Konsystencja jest nieco rzadsza
- Smak może być mniej intensywny
Wskazówki dotyczące stosowania:
- Idealny do sałatek i surówek
- Dobry do kanapek i przekąsek
- Można stosować w dietach redukcyjnych
- Sprawdza się jako dodatek do sosów
Przechowywanie:
- Zawsze w lodówce
- Szczelnie zamknięty
- Najlepiej spożyć w ciągu 2 tygodni po otwarciu