Otręby Owsiane, Po Obróbce Termicznej – ile ma kalorii (kcal) wartości odżywcze

Otręby Owsiane, Po Obróbce Termicznej dostarcza w 100 g 40 kcal (kalorii) oraz zawiera 3.21 g białka, 0.86 g tłuszczu, 11.44 g węglowodanów – zobacz resztę poniżej w tabeli wartości odżywczych

 

Tabela wartości odżywczych:

Kategoria: Zboża i makarony

Wartość energetyczna  w 100 g – 40 kcal
Białko 3.21 g
Tłuszcz 0.86 g
Węglowodany 11.44 g
Cukry
Fruktoza

Otręby owsiane są powszechnie znane jako zdrowe i odżywcze źródło błonnika i składników mineralnych. Po procesie obróbki termicznej, takiej jak prażenie, otręby owsiane nie tylko zachowują swoje wartości odżywcze, ale także zyskują nowe właściwości smakowe i teksturę. W tym artykule przyjrzymy się bliżej kaloryczności i wartościom odżywczym otrębów owsianych po obróbce termicznej.

Kaloryczność otrębów owsianych po obróbce termicznej

Otręby owsiane, poddane procesowi obróbki termicznej, zachowują swoją stosunkowo niską kaloryczność. W 100 gramach otrębów owsianych po obróbce termicznej znajduje się około 375-400 kalorii. Jest to niewielka ilość kalorii w porównaniu z ich wysoką zawartością błonnika i innych składników odżywczych.

Wartości odżywcze otrębów owsianych po obróbce termicznej

Błonnik

Otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika, nawet po procesie obróbki termicznej. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, przyczyniając się do regulacji perystaltyki jelit oraz zapobiegając zaparciom. W 100 gramach otrębów owsianych po obróbce termicznej znajduje się około 10-12 gramów błonnika.

Białko

Po obróbce termicznej, zawartość białka w otrębach owsianych może się nieco zmniejszyć, jednak nadal pozostają one dobrą, roślinną alternatywą dla mięsa. W 100 gramach otrębów owsianych po obróbce termicznej znajduje się około 15-18 gramów białka.

Witaminy i minerały

Otręby owsiane są bogatym źródłem różnych witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez, cynk, witamina B6 i kwas foliowy. Te składniki odżywcze są istotne dla utrzymania zdrowia układu krwionośnego, nerwowego oraz odpornościowego.

Niski indeks glikemiczny

Otręby owsiane po obróbce termicznej mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie istotne dla osób z cukrzycą lub kontrolujących wagę.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553