Porcja filetu z piersi indyka dostarcza 84 kcal (kalorii) oraz zawiera 19,2 g białka, 0,7 g tłuszczu, 0,2 g węglowodanów i 0,0 g błonnika.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość energetyczna | 84 kcal |
---|---|
Białko | 19,2 g |
Tłuszcz | 0,7 g |
Węglowodany | 0,2 g |
Błonnik | 0,0 g |
Szczegółowy skład tłuszczów:
- Tłuszcze nasycone: 0,3 g
- Tłuszcze jednonienasycone: 0,4 g
- Tłuszcze wielonienasycone: 0,5 g
- Cholesterol: 65 mg
Składniki mineralne:
- Sód: 49 mg
- Potas: 266 mg
- Żelazo: 1,1 mg
- Magnez: 29 mg
- Fosfor: 213 mg
- Cynk: 1,5 mg
Witaminy:
- Witamina B6: 0,6 mg
- Witamina B12: 0,4 µg
- Niacyna: 8,2 mg
- Witamina E: 0,3 mg
Zalety zdrowotne:
- Wysokie źródło białka
- Niska zawartość tłuszczu
- Dobre źródło witamin z grupy B
- Bogaty w minerały
Zastosowanie kulinarne:
- Idealne do dań dietetycznych
- Dobre do grillowania
- Świetne do pieczenia
- Doskonałe do duszenia