Przepis na Jaglana z bananami i rodzynkami

Składniki potrzebne do przepisu: Jaglana z bananami i rodzynkami

  • >kasza jaglana 200 g
  • banan 2 sztuki
  • rodzynki hetmańskie 1 spora garść
  • mleko 3 szklanki
  • jajko 2 sztuki
  • cukier waniliowy domowy 3 płaskie łyżki
  • masło 2 łyżki
  • cytryna 0,5 małej
  • cynamon 1 duża szczypta
  • >jogurt grecki do podania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
    Czas przygotowania: 20 min.
    Czas pieczenia: 20 min.

     

    jak przyrządzić Jaglana z bananami i rodzynkami ?

    Kaszę płuczemy wrzątkiem, gotujemy 15 minut w mleku.

    Dodajemy masło i 2 łyżki cukru. Mieszamy.

    Banana kroimy na kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny i rodzynkami.

    Białka ubijamy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, banany z rodzynkami i ugotowaną kaszę, mieszamy delikatnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

    Podajemy z jogurtem greckim.