Przepis na Kasza gryczana z ziołami

Składniki potrzebne do przepisu: Kasza gryczana z ziołami

  • kasza gryczana 1,5 szklanki
  • olej 2 łyżki
  • wywar warzywny 3 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • >kmin rzymski 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1/2 szklanki
  • szczypiorek 1/2 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Kasza gryczana z ziołami ?

    Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i wysuszamy. W garnuszku rozgrzewamy olej, na ogniu przesmażamy kaszę, mieszając cały czas. Następnie zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Dodajemy sól, przykrywamy i gotujemy kilka minut, odstawiamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na maśle z dodatkiem pieprzu i kminu rzymskiego. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Sos łączymy z kaszą. Polecam pyszne i zdrowe.