Przepis na Kaszka kuskus

Składniki potrzebne do przepisu: Kaszka kuskus

  • >kaszka kuskus 1/2 szklanki
  • pomidor 1 szt.
  • ogórek 1/2 szt.
  • papryka czerwona 1/4 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • natka pietruszki 2 gałązki
  • mięta suszona 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 2 szczypty
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Kaszka kuskus ?

    Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu kaszy, lekko solimy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.

    Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na części, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

    Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.

    Paprykę również kroimy w drobną kostkę.

    Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.

    Gdy kaszka kuskus wchłonie całą wodę, mieszamy, dodajemy pomidora, ogórka, paprykę, czosnek i natkę pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy mięte, bazylię, oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.