Przepis na Pikantne pierogi z kaszą

Składniki potrzebne do przepisu: Pikantne pierogi z kaszą

  • mąka
  • jajko 1 szt
  • woda
  • mleko
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • ser biały 1,5 kostki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • śmietana 30% 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Pikantne pierogi z kaszą ?

    CIASTO

    Z mąki, jajka wody i mleka ugniatamy CIASTO na pierogi (trudno tu mówić o proporcjach, bo zawsze mierzę wszystko na oko). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie „plastry”

    FARSZ

    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wkruszamy ser biały (na 2 torebeczki kaszy ok 1.5 kostki sera). Dodajemy posiekaną cebulkę z czosnkiem (ja nie smażę wcześniej, tedy w środku pieroga „coś chrupie ochoczo”). Dodajemy śmietankę, żeby połączyć wszystko.

    Do gotowych wykrojonych pierogowych okręgów nakładamy nadzienie, zlepiamy i wrzucamy na gotującą się wodę. Czekamy aż wypłyną…potem jeszcze chwilkę i VOILA

    Farszu wyjdzie na ok 40-50 pierogów…więc ciasta też musi być spora „kulka”

    KOPYTKO 😉

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556