Przepis na Risotto z pieczarkami i kurkumą

Składniki potrzebne do przepisu: Risotto z pieczarkami i kurkumą

  • ryż 100 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • pieczarki 300 g
  • bulion 4 szklanki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pietruszka natka 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
    Czas przygotowania: 40 min.

     

    jak przyrządzić Risotto z pieczarkami i kurkumą ?

    Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. Jeszcze, aby ryż 'doszedł’.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556