Składniki potrzebne do przepisu: Risotto z pieczarkami i kurkumą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
jak przyrządzić Risotto z pieczarkami i kurkumą ?
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. Jeszcze, aby ryż 'doszedł’.