Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienną kaszą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 40 min.
jak przyrządzić Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienną kaszą ?
Bakłażana kroję wzdłuż, wydrążam środek i posypuję obficie solą. Zostawiam na 30 minut.
Następnie sól spłukuję wodą, bakłażan osuszam. Smaruję pędzelkiem połówki bakłażana olejem rzepakowym. Wstawiam do piekarnika temp. 200 stopni na 40 minut.
Kaszę jęczmienną gotuję w osolonej wodzie około 15 minut. Bób gotuję aldente, obieram ze skórek. Do kaszy dodaję bób, pokrojone cząstki pomidora. Jednego pomidora obieram ze skórki i zrobię z niej róże do dekoracji.
Do farszu dodaję pokrojony koperek, cebulkę czerwoną podsmażoną na patelni na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję pokrojony upieczony miąższ bakłażana.
Wstawiam jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Dekoruję natką pietruszki.