Przepis na Bigos domowy

Składniki potrzebne do przepisu: Bigos domowy

  • kapusta kiszona 5 kg
  • >boczek świeży 2 kg
  • >kości wędzone z karkówki 2 kg
  • >kiełbasa cienka 1 kg
  • >kości na wywar 1 kg
  • cebula 2 szt duże
  • czosnek 4-5 ząbków
  • grzyby suszone 100 g
  • koncentrat pomidorowy 2 słoiki 150ml
  • >przyprawa do bigosu 2 op
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • >Maggi do smaku
  • liść laurowy 5 szt
  • ziele angielskie 10 szt
  • papryka ostra w proszku do smaku
  • papryka słodka w proszku do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Bigos domowy ?

    Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok. 45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556