Składniki potrzebne do przepisu: Pierogi ruskie domowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Pierogi ruskie domowe ?
Farsz:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będą jeszcze lekko ciepłe).
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni.
Wymieszać z twarogiem z ziemniakami.
Przyprawić solą, pieprzem.
Na stolnicę wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać odrobinę i rozetrzeć składniki.
Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać. Ciasto rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.