Przepis na Zwój z grysiku gotowany w serwetce

Zwój z grysiku gotowany w serwetce

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 55 min.

Jak przyrządzić Zwój z grysiku gotowany w serwetce?

Wodę zagotować z solą i masłem, dodając w trakcie gotowania powoli kaszę mannę. W trakcie gotowania i wsypywania ciągle mieszać. Ogrzewać do całkowitego rozklejenia się kaszy. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski i ciągle mieszając, wystudzić. Bułki pokroić w niewielką kostkę, połączyć z grysikiem i jajami. Wyrobić gęste ciasto. Serwetkę płócienną zwilżyć wodą. Połowę serwetki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, na tę część nałożyć wałek z ciasta i zawinąć. Końce sera pozostawić bez ciasta i związać nitką, krawędź serwetki zszyć. Gotować w podłużnym naczyniu (najlepiej do gotowania ryb) we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem ok. Pół godziny. Ugotowany zwój wyjąć, zdjąć serwetkę, gorący kroić za pomocą nitki lub cienkiego ostrego noża. Podawać na ciepło z mięsami i sosem.