Przepis na Gugiel ze śledzi czyli postne śledzie

Składniki potrzebne do przepisu: Gugiel ze śledzi czyli postne śledzie

  • śledzie 4 średnie szt
  • fasola ugotowana 1,5 szkl
  • cebula 4 średnie szt
  • śmietana 1 szkl
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • papryka czerwona
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Gugiel ze śledzi czyli postne śledzie ?

    Fasolę dużą „jaś” moczymy i gotujemy poprzedniego dnia.

    Sprawione i wymoczone śledzie obciągnąć ze skóry.

    Zdjąć filety i dokładnie oczyścić z ości.

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzącą wodą.

    Mlecz ze śledzia utrzeć z dodatkiem soku cytrynowego.

    Wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku cukrem.

    Fasolę wymieszać z cebulą.

    Na długim półmisku układać filety śledziowe, przekładając fasolą.

    Całość zalać śmietaną z roztartym mleczem.

    Udekorować gałązkami zielonej pietruszki i ozdobnie wyciętą papryką.