Składniki potrzebne do przepisu: Schab Nadziewany Śliwkami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Schab Nadziewany Śliwkami ?
1. Mięso dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz zmiażdżonym czosnkiem.
Po obu stronach naciąć nożem otwory, w które wkładać suszone śliwki w odległości ok. 2 cm od siebie (tak, by później każdy plaster mięsa był nadziany dwoma śliwkami po jednej z każdej strony).
Odstawić tak przygotowane mięso na noc do lodówki, żeby przeszło przyprawami i śliwkowym posmakiem.
2. „Przeżarte” mięsko wrzucać na mocno rozgrzany olej i obsmażać z każdej strony (zamkną się jego pory i przez to zachowa w środku soczystość).
Przełożyć do żaroodpornego naoliwionego naczynia i obłożyć kawałkami masła (będzie delikatniejsze w smaku)
3. Piec w temp.ok 200 stopni ok. 1,5 h polewając od czasu do czasu wytworzonym podczas pieczenia sosem (jeśli za bardzo wyparował uzupełnić odrobiną wody).
Smacznego!!!