Przepis na Schab Nadziewany Śliwkami

Składniki potrzebne do przepisu: Schab Nadziewany Śliwkami

  • schab bez kości 1,5 kg
  • śliwki suszone ok 14 sztuk
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 3 ząbki
  • masło kawałek
  • olej do wysmarowania brytfanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Schab Nadziewany Śliwkami ?

    1. Mięso dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz zmiażdżonym czosnkiem.

    Po obu stronach naciąć nożem otwory, w które wkładać suszone śliwki w odległości ok. 2 cm od siebie (tak, by później każdy plaster mięsa był nadziany dwoma śliwkami po jednej z każdej strony).

    Odstawić tak przygotowane mięso na noc do lodówki, żeby przeszło przyprawami i śliwkowym posmakiem.

    2. „Przeżarte” mięsko wrzucać na mocno rozgrzany olej i obsmażać z każdej strony (zamkną się jego pory i przez to zachowa w środku soczystość).

    Przełożyć do żaroodpornego naoliwionego naczynia i obłożyć kawałkami masła (będzie delikatniejsze w smaku)

    3. Piec w temp.ok 200 stopni ok. 1,5 h polewając od czasu do czasu wytworzonym podczas pieczenia sosem (jeśli za bardzo wyparował uzupełnić odrobiną wody).

    Smacznego!!!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556