Przepis na Calzone z warzywami i kurczakiem

Calzone z warzywami i kurczakiem

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min

Jak przyrządzić Calzone z warzywami i kurczakiem?

1. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

3. Cukinie i papryki umyć, pokroić w kostkę.

4. Pomidory obrać, pokroić w kostkę.

5. Na 2 łyżkach oliwy dusić warzywa około 20 minut, muszą dobrze odparować.

6. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i wrzucić pieczarki. Smarzyć ok 10 minut, całkowicie maja odparować.

7. Duszone warzywa, pieczarki i kurczak wymieszać w misce. Dodać bazylię, sól i pieprz do smaku.

8. Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać rozrobione drożdże, oliwę i szklankę letniej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 15 minut do wyrośnięcia.

9. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 6-7 mm.

10. Wykroić talerzem okrągłe placki. Na każdym ułożyć porcję farszu. Następnie zlepić je na pół.

11. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować calzone.

12. Calzone ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

13. Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.