Przepis: Gozleme – placek Yufka nadziewany serem feta i szpinakiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćGozleme – placek Yufka nadziewany serem feta i szpinakiem ?
Placki Yufka robimy z mieszanki mąki, wody, oleju i soli. Przepis do odszukania w moich przepisach lub najzwyczajniej kupujemy gotowe.
Na grubsze placki wykładamy farsz – tylko na połową a drugą przykrywamy sklejając brzegi. Powstaje rodzaj dużego pieroga. Natomiast na cieniutkie duże arkusze placków farsz wykładamy na środek i składamy je kopertowo co można zobaczyć na zdjęciu. Zamiast szpinaku, gdy ktoś nie lubi, można zastosować inną wersje – natkę pietruszki posiekaną ze świeżą miętą.
1. Szpinak poddusić na patelni z masłem przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Na placek z założonymi brzegami do środka wyłożyć szpinak, posypać pokruszonym serem feta. Ciasto zamknąć zakładając 2 pozostałe brzegi. Leciutko docisnąć.
2. Piec paczuszki po kilka razy z obu stron czesto ruszając ciasto po powierzchni na której się pieką.
3. Są smaczne na gorąco ale również bardzo dobre na zimno.