Jak przygotować Gozleme-placek Yufka z nadzieniem z mięsa?

Przepis: Gozleme-placek Yufka z nadzieniem z mięsa

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Jak przygotowaćGozleme-placek Yufka z nadzieniem z mięsa ?

Jeśli ktoś nie lubi szpinaku może dodać dużo natki pietruszki i np. Świeżej mięty lub kolendry. Kolendra jednak ma specyficzny smak i wcześniej radze się zapoznać ze smakiem świeżej kolendry. Jak zrobić placki yufka szukaj w moich przepisach lub są do kupienia gotowe

1. Czosnek zmiażdżyć, cebule drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni i na niej lekko poddusić czosnek z cebula. Dodać suszone przyprawy łącznie z sola i pieprzem i mieszając lekko dalej dusić ok. 1 min na małym ogniu. Uważać by nie przypalić inaczej przyprawy staną się gorzkie.

2. Dodać mięso, zwiększyć ogień, zamieszać i dusić mięso ok. 4-5 min by nie było surowe.

3. Zdjąć z ognia, przelozyc do miski, odczekać 10 min by mięso przestygło. Wkruszyć do mięsa ser feta i dodać młody szpinak lub natkę pietruszki z kolendra. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze sola i pieprzem.

4. Faszerować kolejno 6 placków. Dwa brzegi cieniutkiego ciasta yufka złożyć do środka, rozłożyć farsz i zamknąć zakładając następne dwa brzegi. Jak to zrobić można zobaczyć w przepisie na gozleme ze szpinakiem. Jeśli wybieramy grubsze placki yufka po nałożeniu farszu zamknąć je jak na duży piróg zaciskając brzegi

5. Piec na gorącym blacie, przewracając placek kilka razy wciąż nim poruszając po powierzchni na którym się pieką.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553