Przepis: Kottbullar – szwedzkie kuleczki mięsne
Ile porcji: 7
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Kottbullar – szwedzkie kuleczki mięsne?
Czerstwą kajzerkę namoczyć w letnim mleku, starannie odcisnąć. Czerwoną cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone włożyć do miski. Dodać kajzerkę, cebulę oraz jajko. Doprawić do smaku zmielonym zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Masę bardzo starannie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kulki i smażyć na średnim ogniu, poruszając patelnią, żeby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Podawać z żurawiną, ziemniakami z wody lub frytkami.