Przepis: Kuropatwa w czerwonej kapuście II
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Kuropatwa w czerwonej kapuście II?
Kuropatwę przechować przez dwa dni w chłodnym miejscu, aby skruszała.
Po tym czasie sprawić ją i opalić, natrzeć solą i pieprzem.
Masło rozpuścić w rondli i rumienić kuropatwę przez 15 minut.
Główkę kapusty podzielić na cztery części, umyć i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, odstawić,
następnie posiekać.
Wyjąć kuropatwę z garnka i wrzucić pokrojoną słoninę.
Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włożyć połowę przygotowanej wcześniej kapusty, na niej położyć kuropatwę, a następnie otoczyć mięso plasterkami marchewki i cebuli.
Rozpuścić smalec i polać nim warzywa, całość przykryć pozostałą kapustą.
Chudy boczek pokroić na duże kawałki i ułożyć na wierzchu.
Dodać surową kiełbasę i wstawić na 2 godziny do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 220°C.
Już po upieczeniu pokroić kuropatwę na cztery części, na półmisku usypać górkę z kapusty, na jej środku położyć kawałki kuropatwy.
Obłożyć kiełbasą pokrojoną w kawałki, marchewką i skwarkami.
Polać sosem.
Podawać bardzo gorące.