Jak przyrządzić Kuropatwa w czerwonej kapuście II?

Przepis: Kuropatwa w czerwonej kapuście II

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Kuropatwa w czerwonej kapuście II?

Kuropatwę przechować przez dwa dni w chłodnym miejscu, aby skruszała.

Po tym czasie sprawić ją i opalić, natrzeć solą i pieprzem.

Masło rozpuścić w rondli i rumienić kuropatwę przez 15 minut.

Główkę kapusty podzielić na cztery części, umyć i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, odstawić,

następnie posiekać.

Wyjąć kuropatwę z garnka i wrzucić pokrojoną słoninę.

Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włożyć połowę przygotowanej wcześniej kapusty, na niej położyć kuropatwę, a następnie otoczyć mięso plasterkami marchewki i cebuli.

Rozpuścić smalec i polać nim warzywa, całość przykryć pozostałą kapustą.

Chudy boczek pokroić na duże kawałki i ułożyć na wierzchu.

Dodać surową kiełbasę i wstawić na 2 godziny do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 220°C.

Już po upieczeniu pokroić kuropatwę na cztery części, na półmisku usypać górkę z kapusty, na jej środku położyć kawałki kuropatwy.

Obłożyć kiełbasą pokrojoną w kawałki, marchewką i skwarkami.

Polać sosem.

Podawać bardzo gorące.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556