Przepis: Kuropatwy po hiszpańsku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Kuropatwy po hiszpańsku?
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody, następnie natrzeć je pieprzem, posolić i pozostawić na 1 h w chłodnym miejscu. Na dno żaroodpornego naczynia wlać ocet winny i oliwę, włożyć obraną i pokrajaną w grubą kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, rozdrobnione liście laurowe, posypać niewielką ilością estragonu, dodać 2 łyżki przegotowanej wody. Na cebulę z przyprawami położyć kuropatwy, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a cebula nabierze złocistego koloru. Upieczone kuropatwy wyjąć, podzielić na połowę. Podawać z dodatkiem uduszonej cebuli (tej, z którą dusiły się kuropatwy), ziemniaków i smażonymi borówkami, zieloną sałatą.