Jak przyrządzić Obwarzanki bułgarskie gewrek?

Przepis: Obwarzanki bułgarskie gewrek

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Obwarzanki bułgarskie gewrek?

Sporządzić rozczyn z części mąki, mleka, 1/2 łyżki cukru i drożdży, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, olej, rozmącone jajo i roztopioną margarynę.

Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formować obwarzanki. Obgotować w wodzie (z 1,5 łyżki cukru) o temperaturze 90 stopni C. przez 2—3 minuty (do wypłynięcia).

Osączyć, ułożyć na blasze, posmarować olejem.

Wierzch obwarzanków posypać makiem (lub kminkiem, solą).

Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze ok. 220°C przez 25 minut na kolor złoty.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556