Przepis: Obwarzanki bułgarskie gewrek
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Obwarzanki bułgarskie gewrek?
Sporządzić rozczyn z części mąki, mleka, 1/2 łyżki cukru i drożdży, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, olej, rozmącone jajo i roztopioną margarynę.
Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formować obwarzanki. Obgotować w wodzie (z 1,5 łyżki cukru) o temperaturze 90 stopni C. przez 2—3 minuty (do wypłynięcia).
Osączyć, ułożyć na blasze, posmarować olejem.
Wierzch obwarzanków posypać makiem (lub kminkiem, solą).
Wstawić do gorącego piekarnika, piec w temperaturze ok. 220°C przez 25 minut na kolor złoty.