Przepis: Paella po walencku II
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Paella po walencku II?
Pokroić kurczaka, zalać około 1 L wody, dodać dobrze umytą marchew, jedną cebulę i przyprawić szczyptą soli. Ugotować mięso, tak aby było dosyć twardawe, wyjąć i odcedzić wywar.
Wyszorować muszle małży, zalać je 300 ml wody i zagotować. Kiedy muszle się otworzą, przełamać je usunąć puste połówki, a połówki z małżami przełożyć do miseczki.
Odcedzić wywar. Pokroić na kawałki szynkę i wieprzowinę. Umyć krewetki i oczyścić, ale nie obierać ze skorupek. Obrać i posiekać druga cebulę. Sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Wlać na szeroką patelnię 50 ml oliwy z oliwek i podsmażyć przez kilka minut cebulę. Kiedy się zarumieni dodać pomidory, fasole, szynkę i wieprzowinę. Przykryć i dusić przez około 5 minut. Następnie dodać kiełbasę i kurczaka.
Wlać pozostałą oliwę na druga patelnię i na rozgrzany tłuszcz wrzucić ryż. Podsmażyć przez kilka minut mieszając drewnianą łyżką, a następnie dodać przesmażone wcześniej warzywa z mięsem.
Wymieszać wywar z gotowania kurczaka i małży. Rozpuścić łyżeczkę szafranu, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Przyprawić pieprzem i solą.
Wlać do ryżu i zagotować na dużym ogniu. Dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny i po około 5 min dodać krewetki, małże i paprykę. Smażyć przez 15 minut, nie mieszając.
Od czasu do czasu trzymając patelnię za uchwyt poruszyć zawartość. Zgasić, przykryć patelnię i odstawić na 2-3 minuty. Następnie zdjąć przykrywkę i podawać.