Przepis: Parmigiana z bakłażanów
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Parmigiana z bakłażanów?
Umyć dobrze bakłażany, pokroić nie obierając wzdłuż w plasterki o grubości 1 cm. Przełożyć wszystkie plasterki do miski i zalać zimną wodą posolić dobrze i tak zostawić na 30 minut, po tym czasie ta woda będzie prawie brązowa. Wziąć parę plasterki i osuszyć ich dobrze na ręczniku papierowym, obtoczyć w mące i smażyć na smalcu. Do małego garnczka wlejcie 1 łyżkę oleju wrzućcie czosnek , dodajcie pomidory i zostawcie do gotowania 10 minut. Wyłączcie dodajcie bazylię, sól i pieprz, przetrzyjcie przez sito. Blaszkę posmarować olejem położyć warstwę bakłażanów, polejcie 2 łyżkami pomidorów i rozprowadźcie je po całości. Posypcie parmezanem i mozzarellą pokrojoną w kostkę, powtórzcie w ten sposób do skończenia składników. Ostatnia warstwa ma być:bakłażany i więcej sosu bez serów. Polejcie po wierzchu 2 łyżkami oleju i pieczcie 200° przez 45 minut.