Przepis: Pieczarki faszerowane
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
Jak przyrządzić Pieczarki faszerowane?
Wybrać duże, jednakowe pieczarki, wymyć, obciąć ogonki, które trzeba drobno posiekać. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Posiekane ogonki wymieszać z drobno posiekaną Szynką, ziołami, serem i bułką tartą. Doprawić do smaku. Nałożyć farsz do odwróconych pieczarek i poustawiać je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Po wierzchu polać lekko olejem, posypać tartym serem i wstawić do pieca (180C) na ok. 25 min. W razie potrzeby podlać nieco oliwy lub masła. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.