Przepis: Pomidory faszerowane z ryżem
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pomidory faszerowane z ryżem?
Odciąć z wierzchu 1/3 pomidora, wnętrze wydrążyć i przetrzeć przez sito. Wierzchnią część zachować, będzie służyła do przykrycia nafaszerowanych pomidorów. Wydrążone pomidory skropić olejem. W misce wymieszać podgotowany ryż z 2 łyżkami oleju, pulpą otrzymaną z wydrążonych pomidorów, solą, pieprzem, bazylią i utartym czosnkiem. Ustawić pomidory w naczyniu do zapiekania i napełnić mieszaniną ryżową do 3/4, przykryć ściętymi częściami, pokropić olejem i lekko posolić, ewentualnie podlać resztą pulpy lub paroma łyżkami wody. Przykryć i wstawić do pieca na ok. 1 godz. Danie to można podawać zarówno na gorąco, jak na zimno. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.