Przepis: Rizotto z pomarańczami
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 55 min.
Jak przyrządzić Rizotto z pomarańczami?
Jedną ćwiartkę skórki pomarańczowej oczyścić z białego rdzenia i pokrajać na cieniutkie paseczki, które należy kilka minut pogotować, żeby wyszła z nich gorycz (wodę wylać). Resztę pomarańczy obrać i podzielić na cząstki. Rozpuścić w garnku masło i olej, dodać ryż wraz ze skórką pomarańczową. Mieszając, podgrzewać kilka minut, aż ryż przejdzie tłuszczem. Dodać gorący rosół, listek laurowy, wymieszać, po czym dodać szafran. Pod przykryciem wolno gotować. Ryż wchłonie cały płyn. Potem wstawić na około 30 min. do ciepłego pieca. Gdy jest gotowy, wyjąć skórki pomarańczowe i liść laurowy, dodać obrane i podzielone pomarańczowe cząstki i posiekane migdały. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.