Przepis: Rolada cielęca
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Rolada cielęca?
Plaster mięsa zalać winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo i cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz i posmaruj mieszaniną bułki, jajek i cebuli. Pośrodku połóż wcześniej ugotowane marchewki oraz papryki. Zwiń roladę (niezbyt mocno), podwijając do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Zaszyj lub zepnij i gotuj w bulionie co najmniej godzinę. Kiedy rolada będzie miękka, wyjmij ją z garnka i obciąż deseczką. Podawaj, gdy wystygnie.