Przepis: Rosół z faszerowaną polentą
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Jak przyrządzić Rosół z faszerowaną polentą?
Twardą, wystudzoną polentę rozsmarować na grubość 1 cm i pokrajać na krążki średnicy 3 cm. Podane składniki utrzeć w makutrze lub moździerzu na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem i tą pastą smarować połowę krążków polenty, pozostałymi przykryć je i lekko przycisnąć, aby się dobrze zlepiły, przekrajać na cztery części i smażyć na maśle z obu stron, by się zrumieniły. Układać na talerzach, polewać gorącym rosołem i podawać, posypując zieloną pietruszką. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.