Przepis: Sernik musowy
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Sernik musowy?
Tortownicę wysmarować masłem. Resztę masła roztopić, dodać herbatniki pokruszone i wymieszać z cukrem. Ugnieść mieszankę na dnie formy równomiernie. Podpiec 15 minut w 150 st.C. Wystudzić.
Ser utrzeć w mikserze na masę, dodać cukier, wanilię, sól i ubić 4 minuty, aż będzie kremowa. Dodawać po jednym jajku, stale ubijając. Włożyć skórkę i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę serową do formy na podpieczony spód, piec 1,5 godziny. Pozostawić ciasto upieczone w piekarniku do wystygnięcia. Po godzinie wstawić do lodówki na 12 godzin.
Mus: truskawki lekko rozmrozić, zmiksować z sokiem i cukrem. Sernik podawać polany musem truskawkowym.