Jak przyrządzić Zając duszony?

W dzisiejszym artykule opowiemy o krokach potrzebnych do przygotowania pysznego dania zająca duszonego. Jest to potrawa, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również aromatem i wyglądem. Zajęczyna to niezwykle popularne danie w wielu kuchniach świata, a nasza propozycja przygotowania zająca duszonego z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Aby przyrządzić zająca duszonego, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 średniego zająca
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pory
  • 1/2 seleru
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zająca: Zając powinien być dokładnie umyty i osuszony. Następnie pokrój go na kawałki, najlepiej na udka.
  2. Przygotowani

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotowanie Zająca:

    • Zająca dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
    • Następnie dzielimy go na porcje, zwracając uwagę na to, aby kawałki były zbliżone wielkością, co przyspieszy równomierne ugotowanie się mięsa.

    2. Przygotowanie Warzyw:

    • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    • Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.
    • Por kroimy w talarki.

    3. Duszenie:

    • Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, aż zaczną się lekko rumienić.
    • Następnie dodajemy pokrojone kawałki zająca i obsmażamy z każdej strony.
    • Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy pokrojone warzywa (marchewkę, por).
    • Całość dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

    4. Doprawienie:

    • Do duszącego się mięsa i warzyw dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy.
    • Całość zalewamy wywarem warzywnym i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

    5. Gotowanie:

    • Po dokładnym wymieszaniu składników, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 60-90 minut.
    • Sprawdzamy miękkość mięsa i doprawiamy ewentualnie do smaku.

    6. Podanie:

    • Gotowe danie podajemy na gorąco, np. z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą jaglaną.

    Podsumowanie:

    Przygotowanie zająca duszonego to zadanie wymagające trochę czasu i uwagi, jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie wysiłki. Dzięki naszym wskazówkom i przepisowi, każdy będzie mógł przygotować to wyjątkowe danie w swojej kuchni i oczarować nim swoich bliskich. Smacznego!

    e warzyw: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Marchewki, pory i seler pokrój w plasterki.

  3. Rozgrzanie garnka: W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklią się.
  4. Dodanie warzyw: Dodaj pokrojone marchewki, pory i seler. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodanie zająca: Wsyp kawałki zająca i obsmaż je z każdej strony na złoto.
  6. Duszenie: Wlej czerwone wino i pozwól alkoholowi odparować. Następnie dodaj bulion warzywny, rozmaryn i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Gotowanie: Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i dusz danie pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.

Podanie

Zając duszony najlepiej podać z ulubionym dodatkiem, na przykład puree ziemniaczanym lub kuskusem. Możesz też udekorować danie świeżymi ziołami lub skórą cytryny, co doda mu świeżości.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22554