Przepis: Ziemniaki po szwedzku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Ziemniaki po szwedzku?
1. Ziemniaki umyj, obierz. Układaj kolejno na dużej łyżce. Za pomocą ostrego noża gęsto ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki.
2. Ziemniaki ułóż w nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Wstaw o nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp 175 stopni C.
3. Koperek posiekaj. Żółty ser zetrzyj na drobnej tarce.
4. Kremówkę wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw.
5. Wyjmij ziemniaki i polej przyprawioną śmietaną, posyp koperkiem i serem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 40 minut.
Podawaj z mięsem (smażonym).