Przepis na Czeskie knedliczki

Składniki potrzebne do przepisu: Czeskie knedliczki

  • mleko 1 odrobina
  • cukier 1 łyżka
  • >czerstwa bułka 15 dag
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • boczek wędzony lub wędlina tłusta 20 dag
  • mąka 40 dag
  • drożdże 1-1.5 dag
  • sól 1 do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Czeskie knedliczki ?

    Bułkę (ok.5 kajzerek) i boczek lub wędlinę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem aż do zrumienienia. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mlekiem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy wyrosną połączyć je z mąką, jajkiem, szczyptą soli do smaku i wreszcie ze zrumienioną bułeczką i wędliną. Tą jednolitą masę przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywać palcami po kawałeczku, formować kulki mniejsze od pingpongowych i układać na podsypanej mąką desce lub tacy. Wrzucać na osoloną wodę, wrzącą w wielkim garnku i gotować ok.15 minut.

    Można też z masy uformować „wałek”, zawinąć go w lnianą ściereczkę i zabezpieczyć końce ściereczki podwijając je pod spód i tak włożyć do wrzątku i gotować ok.20-25 minut, a po ugotowaniu pokroić w plastry.

    Podawać z ostrymi sosami, jak: chrzanowy, musztardowy, pomidorowy albo keczup i z surówkami. Czesi bardzo lubią knedliczki z piwem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553