Przepis na Kompot z melona

Składniki potrzebne do przepisu: Kompot z melona

  • melon 1,5 kg
  • cukier puder 10 łyżek
  • >rum 1 łyżka
  • >skórka otarta z połowy połowy cytryny
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Kompot z melona ?

    Melon obrać i wydrążyć.

    Miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, posypać cukrem i skórką z cytryny.

    Delikatnie podgrzewać, na bardzo wolnym ogniu, aż melon stanie się przezroczysty (potrwa to około15 minut.

    Wyjąć kawałki łyżką cedzakową i odparować syrop.

    Kostki melona przełożyć do pucharków, zalać rumem wymieszanym z syropem.

    Wstawić do lodówki.

    Podawać kompot mocna schłodzony.