Przepis na Meksykańskie pierogi

Składniki potrzebne do przepisu: Meksykańskie pierogi

  • mąka kukurydziana 15 dag
  • mąka 15 dag
  • sól łyżeczka
  • woda ok 2 szklanki
  • >mięso mielone 500 gram
  • cebula
  • >ząbek czosnku
  • >kumin 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • kukurydza 3 łyżki
  • >chilii do smaku
  • oliwa 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 60 min.

     

    jak przyrządzić Meksykańskie pierogi ?

    Obie mąki, sól oraz tyle wody (stopniowo dodawanej) wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć koła dużą szklanką (ja użyłam pucharka do lodów).

    Robimy farsz: cebulę, czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie. Dodać mięso, smażyć jeszcze przez kilka minut mieszając. Dodać przyprawy, kukurydzę, dusić mięso chwile. Doprawić solą i pieprzem.

    Nakładać farsz na kółka ciasta, zlepiać brzegi. Ja pomagałam sobie moim pomocnikiem czyli kółkiem do zlepiania pierogów. Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Smażyć partiami do zrumienienia się. Po usmażeniu pierożki podać z kwaśną śmietaną oraz salsą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556