Przepis na Paryski królik

Paryski królik

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Paryski królik?

Gotować mięso na wywarze jarzynowym i obrać z kości, zmielić i przetrzeć razem z jarzynami przez sito.

Dolać trochę wywaru, zaciągnąć zasmażką z masła i mąki, wlać maderę, zagotować.

Wykroić w combra filety, zbić tłuczkiem, naszpikować plastrami słoniny, posypać pieprzem i solą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, oprószyć mąką.

Olej rozgrzać na patelni, smażyć filety na rumiano. Przygotowany sos zagotować trzykrotnie.

Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, ochłodzić.

Za trzecim razem włożyć filety do sosu.